Blog Post

Cât este ajutorul de înmormântare în 2023

Cât este ajutorul de înmormântare în 2023
3.3
(3)

Ajutorul de deces a fost majorat cu aproximativ 700 de lei începând cu anul 2023. Această măsură ii ajută pe cei care au pierdut un membru de familie să facă față cheltuielilor asociate cu înmormântarea.

Cât valorează ajutorul de înmormântare în 2023?

Începand cu anul 2023 ajutorul de deces va fi oferit în mod diferențiat functie de calitatea de asigurat a persoanei decedate, sau a unuia dintre mebmrii familiei acestuia, în situația în care persoana decedată nu avea calitatea de asigurat. 

 • în 2023 ajutorul de înmormântare este 6.789 lei dacă persoană decedată avea calitatea de asigurat și în cazul în care persoana decedată este pensionară;
 • în 2023 ajutorul de înmormântare este 3.395 lei dacă persoană decedată avea membru al familiei cu calitatea de asigurat sau avea un membru al familiei pensionar.
 • nu se acordă ajutor de deces în situația în care nici decedatul și niciun membru al familiei acestuia nu are calitatea de asigurat și nu este pensionar în sistemul public de pensii (ex. cetățeni străini, persoane care locuiesc și activează în alte state decât România și nu au memebri ai familiei asigurați/pensionari în România, etc.)

De ce documentele este nevoie pentru a obține ajutorul de înmormântare în 2023

Pentru a putea obține ajutorul de deces în 2023, este nevoie de următoarele documente:

 • Cerere pentru obținerea ajutorului de deces – descarca aici;
 • Certificat de deces original și copie;
 • Act de identitate al persoanei care solicită ajutorul, în original și copie;
 • Ate de stare civilă ale solicitantului, din care să rezulte gradul de rudenie cu decedatul, sau, după caz, actul care atestă calitatea de tutore, curator, mandatar (original şi copie);
 • Dovada cheltuielilor pentru organizarea ceremoniei de înmormântare, în original și copie (facturi, chitante, bonuri fiscale);
 • Act medical cu viza medicului expert al asigurărilor sociale conform căruia se atestă boala copilului inapt de peste 18 ani, dacă este cazul;
 • Adeverință conform căreia, la data la care a avut loc decesul, membrul de familie cu vârsta cuprinsă între 18 și 26 de ani urma o formă de învățământ organizată conform legii.
 •  Act medical emis sau vizat de medicul expert al asigurărilor sociale, prin care se atestă boala care l-a făcut inapt şi data ivirii acesteia, în cazul copilului inapt în vârstă de peste 18 ani (original);
 •  Adeverință eliberată de angajator din care să rezulte că persoana decedată avea calitatea de asigurat la data decesului, respectiv extras din REVISAL, după caz.
 • Adovada că membrul de familie nu era asigurat sau pensionar se face prin declaraţie pe propria răspundere a celui care solicită ajutorul de deces, după caz.

Cine poate obține ajutorul de înmormântare în 2023?

Ajutorul de deces poate fi obținut de către o singură persoană care poate demonstra cu ajutorul unor documente este ruda cu persoana decedata si că a suportat toate cheltuielile pe care organizarea ceremoniei de înmormântare le necesită.

Ajutorul de înmormântare poate fi obținut de către soț/soție, copii, părinți, tutore, curator sau oricare altă persoană ce face dovada suportării cheltuielilor despre care am vorbit mai sus.

Pentru mai multe informații sau pentru consultanță gratuită în legătură cu formalitățile de înmormântare, nu ezitați să ne sunați la:

Acorda o nota

Apasa pe stea pentru a acorda o nota!

3.3 din 3 voturi

Fi primul care dai o nota acestei pagini.

Related Posts

Apelati-ne Acum - 0767.800.685