Coliva este nelipsita de la inmormantari si parastase, ea fiind facuta cu orice alta ocazie in care se face pomenirea persoanelor tracute in nefiinta.
Desi pare complicat, realizarea unei colive necesita doar ceva rabdare si o reteta buna de coliva:
Ingrediente coliva: 1kg grau din comert (arpacaș), 600g zahar, 350g miez de nuca , esenta de rom si coaja de lamaie.
Decor coliva: pesmet, zahar pudra, cacao sau bomboane.
Preparare coliva: graul se spala si se fierbe la foc mic in 2 litri de apa pana se albeste si apa scade aproape de tot. Se adauga zaharul si se mai fierbe tot la foc mic aprox. 15 minute, amestecand din cand in cand pentru a evita lipirea colivei.
Se opreste focul, se acopera recipientul in care a fiert si se lasa sa se raceasca complet.
Dupa ce graul fiert cu zahar s-a racit, se adauga esenta de rom (dupa gust, aprox. o lingurita), coaja rasa de la o lamaie si miez de nuca pisat sau tocat marunt. Se framanta totul ca un aluat, si se aseaza apoi pe un platou.
Se pudreaza cu pesmet si apoi cu zahar pudra. Se poate pudra si cu cacao si se pot adauga bomboane specifice.
Coliva este un preparat usor perisabil, si trebuie pastrata intr-un loc racoros sau chiar la frigider.
De asemenea, este recomandat sa consumati coliva in primele 24-36 ore de la prepararea acesteia.
Firma noastra de servicii funerare ofera clientilor cate o coliva mare in fiecare dintre pachetele de servicii funerare pe care le comercializam.
Optional se pot comanda mai multe colive daca sunt multi membri in cortegiul funerar, daca doriti sa oferiti un numar mai mare de pachete la pomana sau daca considerati ca la pomana de dupa inmormantare vor participa multe persoane.