Blog Post

Tradiția colivei în religia Ortodoxă

Tradiția colivei în religia Ortodoxă

Coliva este un un aliment pe care orice român îl cunoaște, și care este servit la fiecare pomană și înmormântare în ritul ortodox. Preparată din grâu fiert îndulcit cu zahăr (sau cu miere), coliva este un simbol al credinţei noastre în nemurire şi în învierea care va veni.

De când se face colivă?

Coliva a început să fie pregătită în secolul al IV-lea, când unul dintre împărații bizantini a dat ordin ca ortodocșii să fie oprimați în prima săptămână a Postului Mare prin distrugerea alimentelor din piețele din Constantinopol.

Această întâmplare coincide cu 50 de ani de la moartea Sfântului Teodor Tiron, și se crede astfel ca „minunea colivei” este făcută de acest sfânt, care i-a apărut în vis Arhiepiscopului Constantinopolului Eudoxie, unde i-a spus să-i anunțe pe creștini că nu trebuie să mai cumpere nimeni nimic din piață, ci trebuie să mănânce grâu fiert cu miere: colivă.

Rețeta colivei s-a schimbat de-a lungul timpului de la regiune la regiune, la grâul fiert cu zahar adăugându-se miez de nucă mărunțit, mirodenii (scorțisoară, cardamom, nucșoară,…) sau diferite alte adaosuri: stafide, fulgi de ciocolată, curmale, și alte ingrediente specifice fiecărei regiuni de religie ortodoxă unde acest aliment se prepară.

Care este semnificația colivei?

Coliva se prepară în toate țările de religie ortodoxă: Rusia, Grecia, România, Moldova, Serbia, Bulgaria, etc. Vedeți aici o listă cu toate țările ortodoxe din Europa.

Ca simbolistică, coliva este cea care reprezintă nemurirea sufletelor noastre, după trecerea în Viața de Apoi.

Boabele de grâu îndulcite cu zahăr înseamnă credința ortodocsilor că sufletul celui ce a murit va avea o viață dulce și plăcută, dincolo de moarte, iar dulceața din acest preparat vine să dea speranță oamenilor că va veni o vreme când dulceața și fericirea vor fi disponibile pentru toți.

Când fac românii colivă?

Coliva se prepară la înmormântări, la parastase și de fiecare dată când se face pomană.

Așadar coliva se prepară la cele mai importante sărbători ale Bisericii Ortodoxe când se fac pomeni, la Moșii de vară și la Moșii de Iarnă. De asemenea fiecare creștin alege să prepare colivă de fiecare dată când doresc să faca o pomenire pentru un apropiat trecut în neființă.

Cum se face coliva?

coliva de post

Coliva se face cu grâu din comert (arpacaș), zahar, miez de nuca , esenta de rom/vanilie și coajă de lămâie, care se fierb, amestecă și se decorează cu pesmet, zahar pudră, cacao sau alte decoruri dulci.

Coliva este un preparat de post, și poate fi făcută oricând în timpul anului.

Puteti vedea aici rețeta noastră pentru o colivă mare.

Pentru cei care nu stiu cum se prepară o colivă, sau nu au timp să faca o colivă, în București exista posibilitatea să comande online colivă, fie în format clasic, fie la pahar pentru pachetele de pomană.

Related Posts

Call Now ButtonApelati-ne Acum - 0767.800.685 Sari la conținut