Blog Post

Totul despre pomana de 40 de zile în religia Ortodoxă

Totul despre pomana de 40 de zile în religia Ortodoxă

După decesul unei persoane, rudele și familia organizează pomeni și parastase la diferite intervale de timp, dictate de datinile ortodoxe, însa una dintre cele mai importante pomeni care se organizează este pomana de 40 de zile, dare după cum spune și denumirea se face la 40 de zile după decesul persoanei.

Pomană la 40 de zile sau parastas la 6 săptămâni?

Biserica Ortodoxă marchează în mod special cea de-a 40-a zi de la moartea creştinului, moment în care se organizaeză un parastas pentru pomenirea acestuia. Pomana de 40 de zile este aceeasi cu parastas-ul de 6 săptămâni, de cele mai multe ori fiind aleasa o data aproximativă cât mai apropiată de o zi de week-end când la biserică se fac slujbe mai mari și cunoscuții persoanei decedate pot veni la pomana organizată de familie.

Biserica priveşte moartea ca pe o naştere din nou în viaţa veşnică, existând astfel și o legătură simbolică între îmbisericirea pruncului nou-născut, săvârşită în cea de-a 40-a zi, şi prezentarea sufletului înaintea lui Dumnezeu, pentru persoanele decedate tot în cea de-a 40-a zi.

Ce se face până la pomana de 40 de zile?

Până în cea de-a 40-a zi de la decesul creștinului, rudele acestuia plătesc la biserica diferite slujbe și pomeniri, iar în cea de-a 40-a zi de la trecerea în neființă se face si o rugăciune la mormânt urmată de masa pentru pomenirea creștinului.

Unde si cum se organizează pomana de 40 de zile?

De cele mai multe ori, la creștinii ortodocși din țara noastră, pomana de 40 de zile se organizează acasă, unde sunt chemate rude și apropiați ai persoanei decedate pentru a participa la masa dată întru pomenirea decedatului.

Mai recent s-a început practica organizării parastasului de 40 de zile la restaurant, fiind mai simplu pentru familie să achiziționeze o masa de pomenire într-un cadru bine organizat, mai ales în situația în care timpul sau spațiul nu permit pomenirea la domiciliu, sau durerea faniliei este prea recenta și realizarea tuturor pregătirilor acasa ar fi mult prea împovăritoare pentru familie.

Tot la pomana de 40 de zile, pe lângă vase cu mâncare si băutură (se dau 6, 12 sau 24 de vase ca un obicei împământenit pentru ca Biserica nu cere un număr clar), se împart oamenilor săraci hainele și încălțămintea rămase de la cel răposat împreuna cu unele obiecte personale ce pot fi utilizate, iar în numele lui să se facă milostenii.

Toate darurile care se dau de pomană sunt de cele mai multe ori sfințite de către preot printr-o rugăciune specială aflată în Molitfelnic.

Atât la poamna cât si la pachetele de pomană se servește si se împarte colivă, despre a cărei semnificație și realizare realizare vă invităm să citiți mai multe în articolul nostru „Tradiția colivei în religia Ortodoxă

Related Posts

Call Now ButtonApelati-ne Acum - 0767.800.685 Sari la conținut