Blog Post

Tradiții și obiceiuri de Sfantul Dumitru

Tradiții și obiceiuri de Sfantul Dumitru

Sfântul Dumitru cunoscut și sub numele de Sfântul Dimitrie sau Izvorâtorul de Mir, este prăznuit pe 26 octombrie atât în calendarul ortodox, cât și în cel catolic. Sfântul Dumitru este ocrotitorul Salonicului, iar moaștele lui se află Biserica Sfântului Dumitru din Salonic unde în fiecare an se organizează un pelerinaj când credincioșii pot vedea moaștele și se pot ruga la ele.

La București se află moaștele Sfântului Dimitrie cel Nou, ocrotitorul orașului.

Cine a fost Sfântul Dumitru?

Sfântul Mare Mucenic Dimitrie s-a născut în Tesalonic (Salonic), fiind fiul guvernatorului orașului, iar când a crescut a fost botezat pe ascuns în numele Preasfintei Treimi, creștinismul nefiind aprobat de împăratii vremii.

După moartea tatălui său, Sfântul Dumitru a fost numit de catre împăratul Maximian, guvernator al Salonicului cu porunca de a reprima creştini din cetate.

Sfântul Dumitru, creștin fiind, nu a urmat porunca împăratului, ba mai mult, a început să propovăduiască Evanghelia, drept pedeapsă Sfântul Dumitru a fost întemnițat, iar în data de 26 octombrie, a fost ucis de ostașii intrați în celulă sa. Prima suliţă cu care a fost lovit a fost în coasta dreaptă, în locul în care a fost împuns şi Hristos pe cruce.

Minunile Sfântului Dumitru

Trupul Sfântului Dimitrie a fost luat de creștini și a fost îngropat, iar deasupra mormântului său au zidită o bisericuţă în care se săvârşeau multe minuni.

Când s-a săpat temelia pentru o biserică mai mare ce urma să înlocuiască biserica inițială, au fost găsite moaştele Sfântului Dimitrie, care izvorau mir bine mirositor, de aceea i se mai spune Sfântului Mucenic Dimitrie şi Izvorâtorul de Mir. Această biserică se află și în ziua de astăzi pe lista monumentelor din Patrimoniul mondial UNESCO din anul 1988.

Unde sunt moaștele Sfântului Dumitru

Moaştele Sfântului Mare Mucenic Dimitrie se află la Biserica Sfântul Dimitrie din Salonic, acesta fiind şi ocrotitorul oraşului.

În ceea ce privește moaștele aflate la Patriarhia Română, acestea aparțin lui Sfântul Dimitrie cel Nou un fost un păstor din satul Basarabovo, care a devenit ulterior sfânt, după ce mai multe miracole şi vindecări au avut loc în acea zonă.

Moaştele Sfântului Dimitrie cel Nou se află la Bucureşti încă din 1775, și au fost scoase spre cinstire în timpul epidemiilor de ciumă şi holeră din 1815 şi 1830 de domnitorii Caragea şi Ghica.

Pelerinaj la Sfântul Dumitru cel Nou

Dacă în Grecia se organizează pelerinaje la moaștele Sfântului Dumitru, și la București se organizează în fiecare an pelerinaje la moaștele Sfântului Dimitrie cel Nou.

Chiar dacă aceste pelerinaje nu sunt de amploarea pelerinajelor de la Sfânta Parascheva, ele sunt destul de extensive și adună numeroși credincioși la Patriarhie.

Tradiții de Sfântul Dumitru

În credinţa populară se spune că Sfântul Dumitru cel care ne spune cum va fi iarnă, el desfrunzeşte pădurile şi ofilește plantele, aducând astfel iarna.

Sfântul Dumitru este şi patronul păstorilor, iar în ziua praznicului de Sfântul Dumitru ciobanii află cum va fi iarna. Tradițional, ciobanii aşează un cojoc în mijlocul oilor şi aşteaptă să vadă ce culoare are oaia care se așează. Oaia neagră vestește o iarnă usoară, iar oaia albă un anotimp foarte rece. Unii ciobani se iau și după culoarea primei oi care se trezește în ziua de Sfântul Dumitru.

Tot în popor se spune că dacă vremea este rece de Sfântul Dumitru, atunci iarna va fi bună și toamna lungă și plăcută, în timp ce dacă luna va li plină, atunci iarnă va fi grea.

În noaptea de 25 spre 26 octombrie, se aprind focuri (focurile de Sâmedru), peste care sar copii pentru a fi sănătoşi tot anul. După ce focul este stins, oamenii aruncă cărbunii în grădină, pentru ca aceasta să fie rodnică în anul ce va urmă.

Related Posts

Call Now ButtonApelati-ne Acum - 0767.800.685 Sari la conținut