Pentru ca anul acesta Paștele ortodox pică pe 19 Aprilie 2020, zi care se află în timpul stării de urgență generate de epidemia de coronavirus, modul în care se vor desfășura ritualurile religioase prevăzute de obiceiurile Bisericii Ortodoxe, vor fi modificate față de alți ani, iar credincioșii vor trebui să respecte noile îndrumări pe care Biserica le pune la dispoziția enoriașilor.
Se continuă tradiția și se va aduce lumina de la Ierusalim
Sfântul Sinod, cu aprobarea patriarhului Bisericii Ortodoxe Române a anunţat că se va păstra tradiţia aducerii Sfintei Lumini de la Ierusalim, pentru care anul acesta vor exista proceduri speciale.
”Pentru a nu fi întreruptă tradiţia începută în anul 2009, privind aducerea Sfintei Lumini de la Ierusalim, mai ales în această perioadă în care speranţa şi lumina trebuie aduse în sufletele oamenilor greu încercaţi de izolare sau de boală, Sfânta Lumină va fi adusă de la Ierusalim, sâmbătă, 18 aprilie 2020, spre seară şi va fi distribuită delegaţiilor eparhiilor la Aeroportul Internaţional Otopeni, care vor purta mască şi mănuşi de protecţie şi vor respect distanţa socială de 2 metri. Centrele eparhiale, prin protopopiate, vor distribui Lumina Sfântă fiecărei parohii”.
Sfânta Lumină va fi apoi distribuită la casele credincioşilor care cer acest lucru şi care o aşteaptă numai în faţa locuinţei. Lumina va fi adusă de voluntari din parohii care vor purta mască, mănuşi şi ecuson.
Fiecare român poate aprinde câte o lumânare în noaptea de Înviere acasă, astfel credincioșii pot să nu încalce interdicția de deplasare în afara perimetrului locuinței, dar totusi să păstreze tradiția de a avea lumină în casă în noaptea de Înviere.
Cum se face spovedania credincioșilor înainte de Paște?
Spovedania şi împărtăşirea credincioşilor se pot face în continuare doar la domiciliu, cu respectarea normelor de igienă de către preot, și cu respectarea distanței fața de credincioși.
”La intrarea în locuinţa credincioşilor, preotul va utiliza încălţăminte de unică folosinţă şi mască sanitară, se va spăla pe mâini cu apă şi săpun şi cu dezinfectant, va folosi doar o carte de cult şi epitrahil, trusa liturgică pentru împărtăşirea celor bolnavi, obiecte care vor fi atât anterior, cât şi ulterior dezinfectate”, a comunicat conducerea BOR.
Slujba de Înviere de va difuza la televizor
La fel ca și în ceilalți ani, slujba de Înviere va fi difuzată la televizor și va fi transmisă pe internet, iar credincioșii sunt încurajați de Biserica Română și de către preoți să privească slujba, să se roage pentru sănătate și binele semenilor din propria locuință, împreună cu familia.
În noaptea de Înviere, Patriarhia recomandă credincioşilor să iasă în balcoane sau în curţi cu lumânări aprinse.
”La ora 00.00 din noapte, în timp ce clopotele răsună la toate bisericile unde se săvârşeşte slujba Învierii, credincioşii mireni, având candelele aprinse, pot ieşi la ferestre şi balcoane sau în curţile caselor lor, adresându-se unul către altul, de la distanţa de 2 m, cu salutul pascal Hristos a înviat! şi răspunsul Adevărat a înviat!, fără a deranja pe alţi vecini care nu doresc să participe la această sărbătoare”, recomandă conducerea BOR.
Unde va fi transmisă slujba de Paște în 2020?
Slujba de Înviere va fi difuzată pe canalele oficiale ale Patriarhiei, și anume pe postul Tinitas TV, si pe canalul de radio Trinitas.
Întrucât adunările de persoane sunt înterzise prin lege pe perioada stării de urgență, slujba de Înviere se va realiza cu efective restrânse de personal bisericesc (preot, dascăl, cor restrâns).
Cum se vor da Paști credincioșilor in 2020?
Datorită situației speciale din acest an, se va modifica și modalitatea în care credincioșii vor primi „paști”.
Astfel, pâinea binecuvântată, în formă de mici prescuri, stropită cu agheasmă şi vin, ”va fi ambalată igienic în pachete închise. În zilele de vineri şi sâmbătă, „Paştile” vor fi distribuite gratuit credincioşilor, în locuri special amenajate în afara lăcaşurilor de cult”, de către persoane cu mască şi mănuşi de protecţie.
”Accesul la aceste locuri speciale din afara lăcaşurilor de cult se va organiza în zilele premergătoare Sfintelor Paşti (vineri şi sâmbătă, înainte de noaptea Învierii), respectându-se aceleaşi reguli sanitare ca şi în magazinele alimentare (mască sanitară, distanţă socială de 2 metri, marcată în faţa locului special amenajat)”, precizează Patriarhia, adăugând că ”pentru credincioşii vârstnici şi bolnavi, „Paştile” vor fi distribuite la domiciliu de către voluntari, vineri şi sâmbătă sau în prima zi de Paşti. Voluntarii vor purta mască şi mănuşi de protecţie, precum şi ecuson nominal, semnat şi ştampilat de către fiecare parohie”.
Biserica Ortodoxă Româna susține autoritățile pe perioada stării de urgență
Biserica Ortodoxă Română face eforturi permanente pentru a susține autoritățile locale în demersurile de impunere a regulilor de distanțare socială a credincioșilor, adaptând și modificând pentru o perioadă scurtă obiceiurile religioase pentru a putea permite persoanelor să se deplaseze cât mai puțin și totuși dș beneficieze de alinarea pe care credința în Dumnezeu le-o oferă, precum și de susținerea pe care Biserica o oferă permanent enoriașilor.