Mulți dintre cei care dețin locuri de veci, nu știu care sunt procedurile și lucrările care se fac pentru întreținerea corecta a locurilor de veci.
Îngrijirea locurilor de veci depinde de tipul acestora
În mod evident curățarea și ingrijirea mormintelor depinde de modul în care acestea sunt construite și organizate, precum și de restul constructiilor și obiectelor care se afla la locul de veci.
Mormintele cu capac de ciment și crucile de piatră se curăță cu instrumente specifice pentru a îndepărta murdăria acumulată în timp.
Crucile si monumentele funerare de marmura sau cele din granit se curăță cu substanțe special destinate acestor materiale, care nu zgarie și nu deterioreaza suprafața.
Mormintele de pământ se curăță de buruieni și se infrumusețează print plantarea de flori, se împrejmuiesc cu gard și se completează cu pământ când este cazul.
Criptele de familie se curăță, iar geamurile dacă acestea exista se curăță de praf si se înlocuiesc daca sunt sparte.
Crucile au si ele nevoie de reparații, fie că se vopsesc literele sterse, se cioplesc date noi sau se înlocuiesc complet daca sunt de lemn sau li se inlocuiesc fotografiile ceramice dacă acestea au fost deteriorate.
Cum se îngrijeste un mormânt de pământ
Pentru morminte clasice de pamant, cu sau fără flori plantate în jurul mormântului lucrarile care se întreprind cel mai frecvent sunt:
- curățarea ierburilor și a florilor uscate de la mormânt
- curățarea resturilor de lumânări și a florilor sau coroanelor uscate
- suplimentarea mormântului cu pământ fertil cand acesta se taseaza se la ploaie sau ca urmare a unor factori externi
- greblarea și aranjarea pământului la mormânt
- plantarea de flori de sezon care nu necesită udare frecventă
- repararea și/sau vopsirea gardului și a porții
- montarea sau reparatia felinarelor și a cutiilor destinate aprinderii lumânărilor (suplimentarea cu nisip a acestora daca este cazul)
- toaletare arbori și arbuști
- evacuarea gunoiului
Cum se îngrijeste un mormânt cu capac de beton sau piatră
În cazul mormintelor cu capac de beton sau a mormintelor cu capac din piatră este nevoie de alte proceduri de îngrijire și curățare a mormântului, iar dintre ele cele mai des realizate sunt:
- curățenie în jurul mormântului (strans crengi/frunze, smuls iarbă și buruieni)
- curățare piatra funerară și capac mormânt cu metode adecvate (curățare cu substante speciale, spălare normala sau cu presiune)
- vopsire elemente deteriorate (gard, litere si cifre piatra funerara)
- reparații specifice (reparații sau înlocuiri gard, reparații sistem aprindere lumânări, inlocuire manere capac, inlocuire fotografii ceramice, șlefuire elemente deteriorate)
- curățare și/sau înlocuire vaze cu flori
- toaletare arbori și arbuști
- evacuare gunoi
Cum se îngrijește o criptă
Depinzând de modul în care este construită cripta de familie, se pot întreprinde lucrări precum:
- curățenie (strans crengi/frunze, smuls iarbă și buruieni)
- curățare pietre funerare
- reparații și inlocuire geamuri (dacă este cazul), precum și curățarea acestora
- vopsire elemente deteriorate (gard, litere si cifre piatra funerara)
- alte reparații (reparații sau înlocuiri gard, reparații sistem aprindere lumânări, inlocuire manere capac, inlocuire fotografii ceramice, șlefuire elemente deteriorate)
- curățare și/sau înlocuire vaze cu flori
- toaletare arbori și arbuști
- evacuare gunoi
In functie de sezon, mai sunt intreprinse activitati precum indepartare zapada, udarea pomilor si plantelor, etc.
Cât de des trebuie să facem curățenie la mormânt?
Frecvența cu care se întreprind lucrările de îngrijire a mormintelor depinde de cele mai multe ori de timpul pe care îl au la dispozitie cei ce ingrijesc mormântul.
De cele mai multe ori proprietarii care ingrijesc singuri mormintele pe care le detin, merg să facă curat la toate sau la cateva dintre sărbătorile ortodoxe importante (Paște, Crăciun, Moșii de iarna și de vară, Înălțare, Sf. Maria, etc), sau la anumite zile comemorative.
Există și situații in care proprietarii locurilor de veci fie apeleaza la persoane fizice care se ocupa cu curățarea locurilor de veci, însă de cele mai multe ori neseriozitatea acestora si imposibilitatea de a verifica daca s-a efectuat curățarea locului, atunci apeleaza la firme specializate care oferă servicii de ingrijire a mormintelor, care au echipamente speciale si personal bine instruit si care apoi trimit imagini de inainte si de dupa efectuarea lucrarilor de ingrijire a mormantului. De asemenea aceste firme emit factura pentru serviciile prestate, plata se poate face în cont si se pot ocupa inclusiv de achitarea taxei pentru loc de veci la administratia cimitirelor.
Ce se întamplă dacă nu fac curățenie la mormânt?
De cele mai multe ori mormintele sunt ingrijite de catre proprietari, fie ca este vorba de respectul pe care il demonstreaza astfel fata de rudele trecute in nefiinta, fie ca nu doresc sa fie trasi la raspundere pentru faptul ca locul nu este bine ingrijit.
Atunci când proprietarii locurilor de veci achita taxele pentru mormânt la administratia cimitirelor, acestia isi iau si angajamentul de a păstra în buna stare lotul alocat si mormintele de pe acesta. În caz contrar, administratia cimitirelor isi rezerva dreptul de a rezilia contractul si a retrage dreptul de folosire a locului de veci.
Unde se achita taxa pentru loc de veci?
Valoarea taxei pentru loc de veci depinde de categoria cimitirului unde acesta se afla, iar cuantumul acestei taxe se se poate achita fie prin transfer bancar in contul de Trezorerie dedicat achitarii taxei pentru loc de veci, fie se poate achita la Administratia cimitirului unde se afla locul de veci.