Asa cum am mai spus si cu in alte articole, din punct de vedere legal, in Romania corpul neinsufletit al unei persoane decedate nu poate ramane la domiciliu pentru o perioada lunga de timp, fiind recomandata preluarea decedatului de catre o firma de pompe funebre de la locul deceslui in maxim cateva ore (mai precis 2 ore dupa prevederile legii actuale) de la constatarea decesului.
Majoritatea firmelor de servicii funerare ofera atat servicii de preluare a decedatului, cat si servicii de pregatire a trupului neinsufletit in vederea priveghiului si inmormantarii.
Ce presupune pregatirea trupului neinsufletit al unei persoane decedate si ce este tanatopraxia?
Tanatopraxia este procedeul de conservare a corpului neinsufletit al unei persoane decedate, iar etapele acestui procedeu depind de starea in care se afla trupul decedatului.
In primul rand trebuie spus faptul ca tanatopraxia se realizeaza doar in spatii special amenajate si de catre persoanal specializat si calificat pentru realizarea acestui procedeu. Firma noastra de servicii funerare ofera clientilor nostri garantia calitatii serviciilor prestate la standardele impuse de legislatia in vigoare, intr-un cadru de sala de pregatire cu nivel de laborator dotat cu cele mai performate echipamente destinate domeniului nostru de activitate.
Pregatirea trupului neinsufletit pentru inmormantare presupune igienizarea corpului si rehidratarea tegumentelor, dar si relaxarea fizionomiei fetei precum si toaletarea trupului.
Dupa caz, pregatirea decedatului poate presupune si repozitionarea si/sau reconstructia trupului, in special in cazul decesului survenit in urma unor traumatisme majore (accidente, etc.).
Prevederi legea funerara: ce trebuie sa aiba o sala pentru pregatire decedati in Romania?
Dupa ce decedatul este preluat de la locul decesului, acesta este dus la locatia unde firma de servicii funerare are amenajata sala de pregatire a defunctului, unde vor fi efectuate procedurile de tanatopraxie, proceduri ce sunt efectuate de personal calificat.
Ce trebuie sa se afle in camera de pregatire a decedatilor?
Intr-o sala de pregatire a decedatilor trebuie in primul rand sa fie mentinute conditii de igiena la standarde inalte pentru siguranta angajatilor si nu numai. Se folosesc produse de igienizare si curatare prevazute de lege precum si echipamente specifice pentru dezinfecatrea spatiului si a suprafetelor.
In camera de pregatire a decedatilor trebuie sa existe masa de inox pentru efectuarea imbalsamarii si a cosmetizarii, dar si echipamente frigorifice destinate pastratii trupului neinsufletit in conditiile prevazute de lege.
De asemenea tot in sala de pregatire se vor afla si instrumentele necesare realizarii procedurilor de tanatopraxie si cosmetizare. Din punct de vedere legal, sala de pregatire trebuie sa fie prevazuta si cu chiuveta de inox, dar si cu sisteme speciale de curatare si evacuare a reziduurilor organice rezultate.
Ce prevede legea in legatura cu sala de pregatire a decedatului?
Din punct de vedere legal, sala de pregatire a decedatului trebui sa respecte urmatoarele norme:
- produsele chimice folosite se pastreaza intr-un dulap special, iar firma de servicii funerare este obligata sa pastreze un registru special cu cantitatile detinute
- spatiul destinat activitatilor de pregatire a decedatului trebuie sa aiba minim 16m2
- spatiu destinat activitatilor de pregatire a decedatului trebuie sa aiba minim o masa de inox
- spatiu destinat activitatilor de pregatire a decedatului trebuie sa aiba echipamente frigorifice specifice
Puteti citi si articolul Pregatirea defunctului din punct de vedere religios
Pentru mai multe informatii cu privire la preluarea decedatilor si serviciile de pregatire a trupurilor persoanelor decedate, ne puteti contacta la 0767.800.685