Deși noua legea funerară care stabilește normele și condițiile care trebuie respecatate de prestatorii de servicii funerare, a intrat in vigoare in 2014, sunt încă foarte multe firme de pompe funebre care nu dispun de toate facilitățile pe care legislația le impune.
De ce a fost schimbată legea funerară?
Dacă până în anul 2014 legea funerară era mai permisivă, aceasta a fost modificată pentru a se alinia la standardele din alte țări și pentru a garanta siguranța participanților la priveghi și a tuturor celor care sunt implicați în organizarea unei înmormântări.
Mulți se întreabă „De ce nu se mai poate organiza priveghiul la acasă?„, mai ales că aceasta este o practică foarte răspândită în România, ei bine obligativitatea organizării priveghiului la o capela sau la o casă funerară ține de normele de igienă pe care acestea sunt obligate să le respecte (temperaturi optime, folosire de substanțe pentru igienizarea spațiului, ventilarea corectă a locației), toate destinate asigurării de condiții care să nu determine îmbolnăviri ale persoanelor care participă la priveghi.
De asemenea, normele privind preluarea decedatului de la domiciliu sau cămin în maxim 2 ore de la descoperirea decesului precum și igienizarea locului decesului sunt destinate prevenirii descompunerii accelerate a trupului neînsuflețit precum și asigurării celoralte persoane din locuință că incinta poate fi utilizată în deplină siguranță.
Există și norme precum faptul că o capela sau o casă funerară unde se organizează priveghiul trebuie să respecte o distanță de 20m față de clădirile de locuit adiacente; normă destinată diminuării discomfortului vecinilor în situațiile în care persoanele participante la priveghi sunt copleșite de durerea pierderii suferite.
Sunt reglementate liste clare de substanțe ce trebuie să fie folosite la dezinfectare, prezervare, îmbălsămare; ce reguli este nevoie să respecte prestatorii de servicii funerare care dispun de morgă proprie sau de săli pentru ceremonii funerare; care sunt normele obligatorii pentru autospecialele de transport funerar, însă acestea sunt noțiuni mai complexe pe care le verifică și reglementează Direcția de Sănătate Publică a fiecărei localități.
De ce există prestatorii de servicii funerare care nu respectă legea?
Există într-adevăr prestatori de servicii funerare care nu sunt la punct cu toate normele impuse de lege. Răspunsul la întrebarea de ce nu respecta prestatorii de servicii funerare legea? este cât se poate de simplu, și anume implementarea tuturor procedurilor prevăzute de lege este foarte costisitoare.
Spre exemplu este foarte dificil pentru o firmă de servicii funerare care are un singur sediu la parterul unui bloc să amenajeze un loc pentru prezervarea corecta a trupurilor neînsuflețite, iar în plus achiziționarea și gestionarea de frigidere mortuare este de asemenea foarte scumpă, iar mulți prestatori de servicii funerare aleg să nu respecte aceste norme, în speranța ca nu vor fi supuși controlului DSP, sau nu vor fi prezenți la locație în momentul în care agenții DSP se prezintă pentru verificarea facilităților de care dispune firma.
În ceea ce privește amenajarea sau chiar construirea unei săli pentru ceremonii funerare, lucrurile sunt și mai complicate, și evident mult mai costisitoare. Locația trebuie sa respecte anumite norme sanitare, să asigure temperaturi optime, locuri suficiente pentru cortegii funerare mari, să obțină aprobarea vecinilor și sa fie amplasată la o distanță suficient de mare de aceștia. Și acestea sunt doar câteva dintre condițiile greu de respectat care îi determina pe mulți prestatori de servicii să nu investească timp, efort și bani în punerea la dispoziția clienților de săli funerare care respectă legislația.
Există chiar și capele care nu respectă legislația, spre exemplu sunt situații în care blocuri de locuințe au fost construite lângă biserici și cimitire, iar distanța minimă pe care capela trebuie sa o aibă față de locuințele adiacente nu mai este respectată.
Direcția de Sănătate Publică face controale la firmele de servicii funerare
Ca urmare a numeroaselor sesizări primite, Direcția de Sănătate Publică a demarat o acțiune amplă de verificare a prestatorilor de servicii funerare din toată țara, în vederea asigurării faptului că firmele de servicii funerare, capelele bisericilor, casele funerare precum și spitalele care dispun de capele și facilități de prezervare a trupurilor neînsuflețite respectă întru-totul legislația.
Controalele DSP au fost întreprinse la firmele de pompe funebre din București, dar și la prestatori de servicii funerare din țară. Menționăm că în situația în care agenții DSP observă absența personalului de la locație, pot fie să aștepte deschiderea magazinului, fie să revină la o dată ulterioară, fie să apeleze la organele de ordine publică pentru a face verificări.
În atribuțiile DSP revine și verificarea mașinilor funerare utilizate la transportul funerar. Este necesar ca autospecialele funerare să fie omologate pentru transportul funerar în actele mașinii, iar în plus este obligatoriu să fie dotate cu agregat frigorific, doar dotarea cu aer condiționat nu este suficientă.
Notă: Locația Casei funerare din Sos Salaj nr 227, Morga privată cât și magazinul nostru de prezenatre a produselor funerare au fost supuse de-a lungul timpului (dar și recent) controlului Direcției de Sănătate Publică, și au fost atestate de agenții DSP că respectă toate normele impuse de legislația funerară din România.