Blog Post

Totul despre servicii funerare de incinerare în București

Totul despre servicii funerare de incinerare în București

În cazul unui deces în familie, rudele pot alege să organizeze o înmormântare clasică sau pot opta pentru incinerare.

Opțiunea incinerării este de cele mai multe ori varianta mai ieftină decât înmormântarea, fiind eliminate costurile de la biserică și de la cimitir.

Cine alege incinerarea în locul unei înmormântări clasice?

De cele mai multe ori incinerarea se face pentru persoanele care în timpul vieții și-au exprimat dorința de a fi incinerate.

De asemenea, uneori se apelează la incinerare și pentru cetățenii stăini decedați pe teritoriul României, pentru aceștia rudele consideră mai simplă incinerarea decât repatrierea trupului neînsuflețit sau înmormântarea într-o țară străină, deoarece costurile de repatriere sunt destul de ridicate.

Mai sunt și cazurile nefericite ale deceselor rezultate în urma unui suicid, care nu ar putea oricum să beneficieze de o slujbă de înmormântare și atunci familia alege să apeleze la incinerare.

Incinerarea este mai ieftină decât înmormântarea

Un alt motiv pentru care incinerarea este aleasă în detrimentul înmormântării clasice este și prețul.

Cand ne referim la preț, vorbim atât despre prețul plătit la inmormântare cât și de prețul serviciilor și articolelor funerare ce se vor cumpăra în viitor.

Costul imediat al serviciilor funerare implicate pentru incinerare cât și costul pe termen lung în ceea ce privește costul păstrării urnei față de costul unui loc de veci, fac ca incinerarea să fie mai ieftină decât înmormântarea, deoarece nu se mai plătesc gropari, biserică, piatră funerară, etc.

Unde se fac incinerări?

Trebuie menționat că incinerările se pot face doar la crematorii special destinate incinerărilor umane, iar pe teritoriul României există în acest moment doar trei astfel de instituții.

La București funcționează crematoriul Vitan-Bârzești, care este singurul crematoriu funcțional din București și oferă atât servicii de incinerare cât și servicii de păstrare a urnelor cu cenușă în columbar. Pentru București mai există un columbar funcțional la crematoriul Cenușa, care însă nu mai oferă servicii de incinerare din anul 2002.

Mai există alte două crematorii umane care funcționează, unul la Oradea și unul la Moldovenești, lângă Cluj-Napoca.

Este nevoie să apelez la o firmă de servicii funerare pentru o incinerare?

Pentru organizarea unei incinerări este nevoie să știți că în afară de incinerarea propriu-zisă, veți mai avea nevoie și de alte servicii și produse funerare care nu sunt comercializate de către crematoriu.

Într-adevar este posibil ca un membru al familiei să meargă la crematoriu în vederea programării unei incinerări, și multe dintre crematorii oferă la cerere (contra unui cost) transportul decedatului către crematoriu, iar cenușa este eliberată într-o urnă standard. În acest caz va fi nevoie ca membrul familiei să facă mai multe drumuri la crematoriu (pentru programare, pentru incinerare, pentru ridicare urna, etc.)

Pentru serviciile de îmbălsămare va trebui să apelați însă la o firmă de servicii funerare, care vă poate ajuta și cu detaliile organizării priveghiului, sau cu prezervarea cadavrului în condiții optime până la data când a fost programată incinerarea.

De asemenea, va trebui să apelați la un magazin de articole funerare sau la o firmă de pompe funebre pentru a cumpăra un sicriu. Conform legii, sicriul este obligatoriu, iar decedații se pot incinera numai în sicriu confecționat din materiale inflamabile.

Dat fiind faptul că anumite servicii obligatorii trebuie să fie prestate de o firmă de servicii funerare, majoritatea clienților care organizează incinerarea unei rude aleg până la urmă să lucreze cu o firmă de servicii funerare care oferă un pachet complet de incinerare deoarece este mai simplu ca personalul firmei de servicii funerare să se ocupe de toate detaliile precum constatarea decesului și obținerea certificatului de deces (fără de care nu se poate face programarea incinerării), preluarea decedatului și efectuarea îmbălsămării, după care urmează programarea incinerării, plata crematoriului și ridicarea urnei.

Care sunt serviciile incluse într-un pachet de incinerare?

Pentru a putea organiza o incinerare veți avea nevoie de următoarele servicii și articole funerare:

  • Sicriu echipat complet: lenjerie sicriu, orar mic, orar mare, voal față, pernă, husă capac
  • Cruce inscriptionata
  • Transportul sicriului la domiciliu si așezarea decedatului în sicriu
  • Constatarea decesului( eliberare act constatator deces)
  • Eliberare certificat deces
  • Imbălsămarea decedatului
  • Toaletarea decedatului(spălat / îmbrăcat/ bărbierit / cosmetizat)
  • Programare incinerare
  • Păstrarea decedatului în condiții optime până la data incinerării
  • Transportul decedatului către crematoriu
  • Plată crematoriu
  • Ridicare urna
  • alte articole funerare opționale:  coroană, pachete parastas, prosoape albe

Ce acte sunt necesare pentru incinerare?

Pentru a putea realiza programarea la o incinerare, sunt necesare următoarele acte:

  • certificat de deces în original şi xerox,
  • actul de identitate al persoanei care solicită incinerarea (B.I./C.I./paşaport) în original şi xerox,
  • certificat de îmbălsămare
  • adeverinţă de inhumare/incinerare în original, care se reține de către administrația crematoriului
  • autorizaţie sanitară de transport care se eliberează de către DSP teritorială, după caz
  • copie certificat de constatare a decesului,
  • acte de stare civilă care să ateste gradul de rudenie față de persoana decedată,
  • actul prin care persoana decedată și-a exprimat legal voința de a fi incinerată, dacă a fost întocmit
  • solicitare de incinerare sau copie legalizată după testament
  • declarația de metale și obiecte prețioase, dacă este cazul
  • copia cărții de identitate/ pașaportului solicitantului incinerării;
  • proces verbal de predare-primire a urnei în original, dacă este cazul si se opteaza pentru o urnă proprie

În cazul în care decedatul este cetățean străin, atunci este necesară aprobarea consulatului din România al țării al cărei cetățean a fost decedatul. În lipsa acesteia se poate aduce aprobarea autorităților competente de la ultimul domiciliu de pe teritoriul României al decedatului.

Cum se realizează o incinerare?

După ce a fost făcută programarea pentru incinerare, este nevoie să cereți detalii sau să vă informați asupra pregătirilor care trebuie să fie făcute înainte de incinerare asupra decedatului.

Una dintre reguli este ca bijuteriile de corp să fie scoase înainte de incinerare. De exemplu: cercei, inele, pierce-uri este necesar să fie scoase înainte de incinerare.

De asemenea, este nevoie ca orice implant cu potențial exploziv să fie îndepărtat, în această categorie intră stimulatoarele cardiace. Deci dacă stiți de existența unui posibil implant, menționați acest lucru personalului de la crematoriu sau angajatilor firmei de pompe funebre, ei vă vor putea îndruma dacă este cazul și vă vor spune ce acțiuni se impun.

Trupul neînsuflețit trebuie transportat la crematoriu în ziua programată, într-un sicriu din material ușor inflamabil, dar suficient de rezistent pentru a fi manipulat de către personalul crematoriului. Trupul trebuie să aibă atașată o brățara de identificare fie la încheietura mâinii, fie la gleznă; pe aceasta este obligatoriu să fie înscrise : numele complet, sex, data nașterii.

La incierarea propriu-zisă, care va avea loc în ziua și la ora programată, pot participa la cerere și membri ai familiei, însă este nevoie să discutați în prealabil cu personalul crematoriului despre acest lucru.

Corpurile umane sunt incinerate individual, în camere special destinate acestui procedeu, dotate corespunzator din punct de vedere tehnologic pentru a se asigura incinerarea completă până la nivel de cenușă.

Incinerarea de realizează folosind combustibili, și poate dura de la 1 la 3 ore, iar această durată depinde de materialul din care este confecționat sicriul, dar și de greutatea decedatului.

Cenușa rezultată în urma incinerării este depusă fie în urna furnizată de familie, fie în urna standard de la crematoriu și este înmânată familiei.

Urnele cu cenușă pot fi păstrate contra-cost în columbarele crematoriilor, de asemenea familia poate decide să păstreze urna într-un loc de cinste sau cu semnificație specială pentru decedat (ex: cripta familiei, în locuința decedatului, etc.). Uneori familia poate decide să împrăstie cenușa în natură.

Personalități din România care au ales să fie incinerate

Deși la prima vedere incinerarea ar putea părea o practică nouă în țara noastră, în realitate în România se fac incinerări umane din anul 1928.

De-a lungul timpului, o serie de personalități din România au ales să fie incinerate după moarte, iar dintre acestea menționăm doar câteva: Grigore Antipa și soția sa, ale căror urne funerare sunt expuse chiar în muzeul Antipa, Dumitru Bagdasar fondatorul Școlii Românești de Neurochirurgie, Silviu Brucan, Valeriu Lazarov, Sergiu Nicolaescu sau Cristina Țopescu .

Biserica ortodoxă nu recunoaște incinerarea

Vom menționa la final faptul că incinerarea nu este recunoscută de Biserica Ortodoxă, Biblia susținând că „suntem pământ și că în pământ trebuie să ne întoarceam„, însă celelalte religii sunt de accord cu incinerarea după deces dacă aceasta este dorința familiei.

 

Call Now ButtonApelati-ne Acum - 0767.800.685 Sari la conținut