Conform noilor reglementări legale, reprezentanții de la morga spitalelor nu mai predau trupurile persoanelor decedate decât firmelor de servicii funerare care prezintă autorizația DSP valabilă pentru respectivă firma de servicii funerare.
De aceea este foarte important că atunci când apelați la o firmă de pompe funebre să întrebați dacă această deține autorizație DSP.
De ce se cere autorizația DSP a firmelor de servicii funerare?
Motivul pentru care autoritățile cer autorizația DSP a firmelor de pompe funebre, este că această autorizație atestă faptul că firmele respectă regulile igienico-sanitare impuse de lege, atunci când se face manipularea trupurilor persoanelor decedate, activitate cu grad ridicat de pericol biologic care necesită reglementări stricte.
Substanțele folosite la igienizare trebuie să fie biocide reglementate din categoriile recomandate de DSP, de asemenea personalul trebuie să poarte echipament de protecție adecvat și să respecte regulile de igienă.
Totodată, mașinile de transport funerar necesită autorizații speciale atât din partea DSP, cât și din partea RAR, unde ele este nevoie să fie încadrate special pentru transport funerar.
Unde este cerută autorizația DSP a firmelor de servicii funerare?
In afara de morga spitalelor unde firmele de pompe funebre care preiau persoanele decedate sunt obligate sa prezinte autorizatia DSP, aceasta autorizatie mai este solicitata la capela si la intrarea in unele cimitire de stat.
Mentionam ca la morga spitalelor autorizatia DSP este obligatorie indiferent de cauza decesului, in timp ce la cimitir, autorizatia DSP a firmei de pompe funebre este ceruta doar in cazul persoanelor decedate in urma infectiei cu covid (Sars-Cov-2).