Blog Post

Cum se face repatrierea unui român decedat în străinătate

Cum se face repatrierea unui român decedat în străinătate

Repatrierea românilor decedați în afara țării este unul dintre serviciile funerare a căror cerere a crescut în ultimii ani, odată cu creșterea numărului de cetățeni români care locuiesc în diapora.

Unde se află cei mai mulți români în diaspora?

Românii sunt răspândiți în toată lumea, din Norvegia până în Australia, din Canada până în China, din Statele Unite ale Americii până în Africa, și nu mai vorbim de Europa, unde comunitatea românilor este reprezentată în toate țările europene.

Nu există date exacte cu privire la numărul de români care locuiesc în afara țării, iar cifrele oscilează între 8 si 12 milioane, depinzând și de modul în care este definit termenul de „român”. Așadar cifrele vor diferi dacă ne referim la numărul de cetățeni români, sau la numărul de persoane care au legături cu România, pentru că de exemplu copii unor cetățeni români stabiliți în altă țară pot să nu dețină cetățenie română, însă ei să se considere români, la fel cum români stabiliți în altă țară pot să fi renunțat la cetățenia română din diferite rațiuni, dar afectiv să se simta strâns legați de țara lor de origine.

Fie și fără a lua în clacul cifre exacte, cele mai numeroase comunități de români din diaspora se găsesc în: Italia, Spania, Germania, Statele Unite ale Americii, Marea Britanie, Franța, Canada sau Israel.

Ce trebuie făcut pentru repatrierea unui cetățean român decedat în străinătate?

De cele mai multe ori, în cazul decesului unui român în străinătate, rudele doresc să repatrieze trupul decedatului pentru ca acesta să fie înmormântat în România.

Dacă se dorește repatrierea unei persoane decedate în altă țară, este nevoie să fie parcurse câteva proceduri pentru ca repatrierea să poată fi realizată.

  1. Obținerea documentelor de repatriere în caz de deces (certificat de deces, pașaport mortuar, etc.)
  2. Luați legătura cu o firmă de servicii funerare din România care se va ocupa de formalitățile de repatriere a decedatului, transportul sau preluarea și manipularea sicriului de la aeroport sau alt punct, traducerea în țara a actelor necesare repatrierii, etc.
  3. Luați legătura cu o firmă de servicii funerare din țara unde s-a produs decesul, de cele mai multe ori firma din România vă poate recomanda o firmă cu care lucrează sau care este specializată în repatrieri, în țara si orașul de unde se face repatrierea.
  4. Achiziționarea produselor și serviciilor impuse de lege pentru repatrieri, acestea depind de țara unde s-a produs decesul și de modalitatea de transport a decedatului (de exemplu, la transportul cu avionul legislația difera de transportul cu mașini funerare).
  5. Stabilirea datelor privind repatrierea, ziua și ora, notificarea autorităților, etc.
  6. Traducerea actelor și obținerea locului de veci și a autorizațiilor pentru înhumare.

De cele mai multe ori, fiindcă legea diferă de la țară la țară, este bine să contactați de urgență o firmă de servicii funerare specializată în repatrieri care își desfășoară activitatea în România, astfel reprezentanții acesteia vă vor spune exact ce trebuie să faceți și ce pași să urmați.

Cu atât mai mult, dacă sunteți în situația de a ști ca în viitorul apropiat veți avea nevoie să faceți repatrierea unei persoane decedate, este indicat să luați legătura cu o casă funerară din România sau cu o firmă de pompe funebre care efectuează repatrierea decedaților din țara unde vă aflați.

Ce fel de sicriu se folosește pentru repatriere?

Repatrierea persoanelor decedate se face cu respectarea normelor și legislației internaționale cu privire la transportul funerar.

În ceea ce privește tipul de sicriu folosit, trebuie menționat faptul ca persoanele decedate se transportă în sicrie de zinc, care pot trebuie sau nu să fie apoi introduse în sicrie clasice, confecționate din anumite esențe de lemn și respectând norme de grosime și dimensiuni impuse de țara din care si către care se face tranportul, precum și de mijlocul de transport folosit.

Una dintre regulile obligatorii în cazul transportului funerar este ca sicriul să fie închis ermetic și să fie securizat astfel încât el să nu poată fi deschis pe perioada transportării, nici voit dar nici accidental.

Cum se face transportul pentru repatriere?

Transportarea unei persoane decedate în vederea repatrierii se poate face doar apelând la firme de servicii servicii funerare din țările între care se face repatrierea, formalitățile de transport trebuie sa conțină datele de identificare a firmei de servicii funerare care va prelua sicriul.

Spre exemplu un bilet de avion pentru transportarea sicrului poate fi cumpărat doar când aveți datele firmei care preia decedatul în România, altfel biletul de avion nu poate fi cumpărat pentru ca se cer datele dompaniei la achiziționarea lui. De asemenea, companiile aeriene nu urcă sicriul în avion decât după ce confirmă și cu firma de servicii funerare din România că un reprezentant al acesteia va prelua sicriul la data și ora stabilite. Motivul este că în zona de cargo a aeroportului nu exista condiții de păstrare a sicriului, și este interzisă staționarea acestuia, de aceea înainte de a începe procedurile de transprt pentru repatriere este nevoie să fi intrat în contact cu o firma de pompe funebre din România care să poata oferi și servicii de repatriere decedați.

Transportul funerar pentru repatrierea unei persoane decedate depinde în primul rând de țara în care a avut loc decesul. Fiindca transportarea cu mașina a sicriului implică costuri mai scăzute, pentru persoanele decedate in Europa, de cele mai multe ori repatrierea se face pe cale terestră, transportul fiind asigurat cu autospeciale funerare autorizate, care respectă normele internaționale de transport funerar.

Firma noastră dispune de un parc auto dotat cu autospeciale autorizate destinate transportului funerar național și internațional. Aici citiți mai multe despre transport internațional și repatrieri decedați.

Când decesul s-a produs într-o țară din care transportul terestru este imposibil de realizat, atunci se apelează la transportul sicriului cu avionul. Fiindcă sicriul de poate transporta aerian fără a fi însoțit de un aparținător, atunci este necesar ca reprezentanții unei firme de servicii funerare din țară de destinație să realizeze formalitățile necesare cu instituțiile statului, să preia sicriul de la aeroport și să îl transporte la capelă.

Dacă înmormântarea nu are loc imediat după efectuarea repatrierii, atrunci sicriul de zinc trebuie păstrat în condiții optime, într-un frigider special. Este nevoie să vă asigurați că firma de servicii funerare din România are disponibil un astfel de frigider, fiindcă este obligatorie păstrarea sicriului într-un astfel de frigider mortuar până la momentul organizării înmormântării.

Cât costă repatrierea unei persoane decedate?

Multe persoane se întreabă cât costă o repatriere, însă prețul exact diferă foarte mult de condițiile în care se face repatrierea, de țara în care a avul loc decesul și de modalitatea de transport aleasă.

Spre exemplu, la acest moment pachetul funerar de repatriere pus la dispozitie de firma noastră, costa 4350 RON, însă acest preț nu include costuri precum serviciile funerare din străinătate sau transportul internațional. Pentru a obține o estimate cât mai exactă a costului unei repatrieri, cel mai bine este sa sunați la firma de servicii funerare și sa le spuneți datele exacte ale repatrierii, iar consultanții vă vor spune un preț estimativ la care poate ajunge repatrierea.

Există evident și situații în care costurile de repatriere sunt foarte mari și familia fie nu își permite repatrierea persoanei, mai ales în cazul în care decesul s-a produs în țări îndepărtate, iar repatrierea implică transportul cu avionul al trupului decedatului. În aceste situații, familia poate alege fie înmormântarea decedatului în țara unde acesta a murit, fie poate alege incinerarea decedatului si transportarea în România a urnei cu cenușă.

 

Related Posts

Call Now ButtonApelati-ne Acum - 0767.800.685